2010-10-02

Co je to ten Twitter?

Podobné otázky mě bombardují dá se říct denně. Vždy poté, co někomu povídám o Twitteru. Eh, oprava, co někomu nutím Twitter. Takže abych nemusela každému zvlášť vysvětlovat fungování a výhody, shrnu to do jednoho postu.
Twitter_logo


Twitter je nejpopulárnější mikroblogovací služba (www.twitter.com). Něco mezi sociální sítí a blogem. Princip je založen na tom, že posíláte zprávy (statusy), které nesmí přesáhnout 140 znaků. To vás i donutí trochu zapřemýšlet, jak to napsat, aby se tam text vešel. Jeho obliba tkví v tom, že se na twitteru (pokud sledujete správné lidi) dozvíte všechno, co vás zajímá, ohromně rychle. (Nebo můžete stalkovat své oblíbené celebrity.) Každopádně oproti Facebooku, kde si spíše opečováváte svůj profil různými fotkami, videi, odkazy, otravnými aplikacemi, a přidáváte se do mnohdy fake skupin, čtete reklamy, atd., slouží Twitter hlavně k rychlé výměně informací. Právě strohost se líbí uživatelům, které třeba omrzel přeplácaný a složitý Facebook (dle mého názoru takový je).


Takže jak to funguje? Lidé, kteří čtou vaše zprávy, se nazývají followers (sledující vás). Ti si vás musí na twitteru přidat tlačítkem 'follow', aby se jim vaše zprávy zobrazovaly v timeline (časovém přehledu). Naopak pokud chcete vy sledovat něčí tweety (příspěvky), musíte u toho dotyčného kliknout na follow, a tím se vám zařadí do followings (koho všeho sledujete).

Každý má na Twitteru své jedinečné uživatelské jméno. Moje je například 'white_kate'. Takže stránka s mým Twitterem vypadá takto http://twitter.com/white_kate. Nemám privátní profil, takže jej může vidět každý. Taky jsem si na něm změnila pozadí, avatar, header, a přidala bio. Když už máte účet, nějaké followings, a případně někdo sleduje i vás, na řadu přichází další užitečné věci. RT, mentions, DM, hashtagy a fav.

Retweet (RT) znamená přeposlání něčího tweetu. Líbí se vám, co někdo na Twitter napsal a chcete, aby si to přečetli i vaši followeři? Retweetněte to a příspěvek se zobrazí na vašem Twitteru.

Mentions a replies (zmínky) jsou dobré k tomu, pokud chcete poslat tweet tak, aby si jej někdo druhý přednostně přečetl, nebo pokud chcete někoho jen zmínit. Stačí kamkoli do tweetu napsat @uživatelskéjméno anebo klepnout u tweetu na 'reply' a tomu dotyčnému se zpráva zobrazí zvýrazněně, a to i tehdy, pokud vás nesleduje. Ale pozor, vtip je v tom, kam nick napíšete. Pokud na začátek, zobrazí se tweet jen těm followerům, kteří toho daného člověka taky sledují. Pokud jinam než na začátek, uvidí tweet všichni vaši followeři.

Direct message (DM) jsou soukromé zprávy. Ty můžete poslat jen tomu, kdo vás sleduje. Takže nemůžete otravovat například nějakou celebritu, pouze ji můžete zmínit v tweetu a ona si toho možná všimne.

Hashtagy jsou slova, před kterými je symbol #. Používají se na označení tématu, o kterém se právě mluví. Například když píšete o nějaké vtipné příhodě s dětmi, dáte do tweetu hashtag #hlaskydeti, a pokud na něj někdo klikne, Twitter vyhledá všechny příspěvky s tímto hashtagem, a tím vzniká jakási skupinová diskuze na toto téma. Existuje výborná stránka, kde se zobrazují aktuální české nejpoužívanější hashtagy - http://www.klaboseni.cz/.

Favorites jsou tweety, které se vám líbí, a časem se k nim chcete třeba vrátit. Stačí jen u tweetu kliknout na favorite. V současnosti se hojně využívá také jako like na Facebooku (nepochopím).

A pro zvídavější: Lists - seznamy uživatelů. Mohou být jak veřejné, tak soukromé. A k čemu slouží? Abyste si vytvářeli jakési druhotné timelines podle svých kritérií, například já si udělala list o kávě, a pokud se chci podívat, co je nového, mrknu sem a nemusím ani všechny vložené účty followovat. Zároveň si můj list může přidat jakýkoli jiný uživatel a mít ho po ruce.

Ještě přidám pár tipů, které používám a mohly by se vám hodit, pokud jste se rozhodli založit si na Twitteru účet. Když chcete někomu ukázat obrázek, můžete ho upnout na http://twitpic.com/, kam se vám budou ukládat všechny zde uložené obrázky. To samé s videi http://www.twitvid.com/. Můžete si i vytvořit anketu http://twtpoll.com/ nebo událost http://twtvite.com/. A taky se hodí dobrý zkracovač URL, ty se většinou do tweetu nevejdou http://goo.gl/ a http://bit.ly/. A kde najít lidi, kteří už na Twitteru jsou? Třeba na těhle dvou stránkách http://www.czechiatwitter.com/ a http://www.follow.cz/. (edit: dnes již Twitter umí uploadnout obrázek - pic.twitter.com - a zkrátit link - t.co)

Na Twitter můžete chodit z webu a oficiálních aplikací, ale existují i různé aplikace třetích stran na mobily, desktopové aplikace (na počítač) a rozšíření do prohlížečů. Ty mají většinou více funkcí, než jaké jsou na webu. Nějaké vám nabídnu. PC: TweetDeck, DestroyTwitterHootSuite, Hotot (obojí i na webu). Mobil: Jibjib (java), Gravity, Tweets60 (symbian), Echofon, Tweetbot (mac-iPhone), Falcon, Tweedle (Android), Rowi (WP). Rozšíření: Silver bird, Tweetdeck (Chrome), YoonoTwitbin (Firefox).

123
Na těchto třech obrázcích můžete vidět, jak vypadá Twitter po přihlášení. Na prvním je nový vzhled, na druhém starý vzhled a to třetí je TweetDeck. (V roce 2013 už je zase celý překopaný, a dokonce je i česky. Screen přidám, až se mi bude chtít.)



To by bylo vše, snad jste pochopili, k čemu je Twitter dobrý, a snad jsem vás tímto článkem i pobídla k tomu, abyste si Twitter založili. Vřele doporučuji:)

----------------------------------------------------------------------------------------------------

ad. 1: Jaké klienty používají ve svých telefonech androiďáci: http://twtpoll.com/r/wf5u72
ad. 2: 2. prosince 2013 jsem doplnila pár věcí, opravila si chyby a nahradila aplikace novými.

6 comments:

  1. Pěkně přehledně sepsáno :)

    ReplyDelete
  2. ještě to průběžně upravuju. jestli máte nějaké návrhy, že jsem něco nezmínila a mělo by to tam podle vás být atd, tak napište:)

    ReplyDelete
  3. hezky pekne a vystizne. diky bohu, ze je twitter strohy a v anglictine, jestli se to nekdy zmeni, utecu.

    ReplyDelete
  4. děkuji. podle mě časem bude v češtině a tím začne "facebookovatění", nával nových lidí, kteří to pošlou do sraček. ale doufám, že se to nestane:) nový vzhled je odklon od strohosti, přijde mi sice dobrý, ale je o dost složitější na pochopení pro někoho nového. to by snad posoudil někdo, kdo si založil twitter teď někdy..

    ReplyDelete
  5. hm. doufam, ze to jeste tak pet let neprijde. upromne, novy vzhled me vubec nenadchl a prepnula jsem ho zase zpatky. ja chapu, ze se vsichni strasne snazi byt pristupni i pro lamy... ale facebooky jsou neco, co nepotrebuju. clovek by si na tyhlety internety proste nemel moc zvykat, protoze cokoli, co je chytre, brzo chcipne :D

    ReplyDelete
  6. jo a při tom návalu nových lidí se těším na jednu věc.. až tam budou lidi, kterým jsem teď říkala, jak je twitter fantastický a oni mě odbývali tím, že "na facebook to prostě nemá", že "je to hrozná kravina", atd. :] si je pak vychutnám, muhehe..

    ReplyDelete