2011-03-04

Co je to #ff a #ffcz

Určitě se Vám už nějaký ten pátek stalo, že Vás někdo zmínil v tweetu a spolu s Vašim @username použil i hashtag #ff, #ffcz nebo #followfriday. Mně se zase každý pátek stává, že se mě lidé ptají, co že to znamená. Nabízím malé vysvětlení.

20090306201004

Follow friday, v češtině sledovací pátek, nebo sleduj v pátek, vymyslel 16. 1. 2009 člověk s nickem @micah.

Followfridaytweet

V zásadě jde o to, že v tento den doporučíte svým followerům, koho stojí za to followovat. Buďto je to někdo Vám blízký a Vy jej tímto chcete představit twitter komunitě, nebo je to prostě někdo, koho rádi čtete a podle Vás píše zajímavé, užitečné věci.

Samozřejmě nesmíte začít výčtem nicků, jinak by se tweet zobrazil jen těm lidem, kteří tyto osoby taktéž sledují. Takže ideálně hashtagem #ff nebo českou obdobou #ffcz pro lepší vyhledávání jen českých tweetů. Tento počeštěný hashtag nejvíce rozšířil @pawlikvit

Svůj followfriday začal i Čechům velice známý web follow.cz, ale po krátké době s tím skončili. Momentálně celé follow.cz stagnuje a čeká na své hvězdné znovuzrození :)

Kromě followfriday ve světě existuje ještě jeden podobný hashtag - #mm a #musicmonday. Princip je podobný, místo uživatelů doporučujete followerům hudbu.

6 comments:

  1. Mockrát díky. O follow friday jsem vůbec nevěděl :)

    ReplyDelete
  2. Heh, konecne vim co ta zkratka znamena, diky ;)

    ReplyDelete
  3. Jako pro twiter začátečníka velice přínosný a zajímavě zrpacovaný člábek. Thx :))

    ReplyDelete
  4. Díky za to, netušil jsem co to je :)

    ReplyDelete
  5. Taky jsem nevěděl, co to je. Musel jsem zagooglit a první odkaz, na který jsem byl klik, byl tento a hned mi vše objasnil. Děkuji ti za to. :-)

    ReplyDelete
  6. Už je to tak... také jsem se v tom ztrácela! :) Děkuji za vysvětlení!

    ReplyDelete