2011-10-17

Ano, bylo to hrozný! … report z #barcampcz Brno 2011

[nadpis neberte vůbec vážně, je to jen citace z přednášky Honzy Bočka a Pavla Nygrýna]

 

Můj v pořadí čtvrtý Barcamp na mě tak zapůsobil, že jsem se rozhodla napsat vůbec první barcampovský report. Zčásti to bylo i tím, že se akce konala v mém oblíbeném městě. Budu psát spíše o svých zážitcích než o přednáškách.

Bc2

logo brněnského Barcampu, které jsem navrhla

Ráno jsem do Krna jela už o půl 5 s @MartinSadovy a @petrtn, abychom pomohli s přípravou ještě před zahájením. Na nádraží nás vyzvedl autem @lukasgren, a poté předvedl ukázkovou divokou jazdu Krnem. Vyfasovali jsme oranžová trika a začali, já s balením tašek s reklamními předměty a programem. Na taškách byly loga Internet exploreru, takže hádám, že si je většina lidí vzala hlavně ze slušnosti.

Imag0740
vstupní hala, kde každý účastník dostal tašku a prvních 300 i tričko

V 9:00 Lukáš se @sotoniak zahájili Barcamp, zde je kousek natočený:

Důležitá informace byla, že se všechny přednášky natáčejí. Tím se vyřešil problém s rozkrájením se (souběžných přednášek bylo 5).

 

První téma, které jsem chtěla vidět, bylo „Geekovo minimum počítačové grafiky“. Sedla jsem si, zapojila nabíječku s telefonem a počala psát live stream na cnews.cz. Mobilní appka byla tragická, za celý den jsem toho napsala asi 3x míň, než jsem zamýšlela. Tragédie prostě. Se mnou psal ještě @kubaiss a Martin, který to díky již zmíněné aplikaci po čase vzdal. Během první přednášky jsem si zavzpomínala na staré hry, jejichž hraním jsem zabila několik let mého mládí – PC man, Wolfenstein 3D, Doom, Duke.

Imag0742
Martin Hassman by byl bez své Mozilly nekompletní

Jako druhou jsem si vybrala „Bulvarizace a gamifikace mediálního prostoru …aneb za všechno může internet“. @honzabocek projevoval známky nerozity a bylo to děsně roztomilé. Dozvěděla jsem se, že slovo bulvár vzniklo ze slova bulvár (boulevard). A „ano, bylo to hrozný!“

Imag0744
4 celebrity na jedné fotce, zleva Jan Boček, Adam Zbiejczuk, Jakub Čížek a Pavel Nygrýn

O přestávce jsem na chodbě odchytla Jirku @zraly, jehož službu srazy.info nadměrně využívám. A taky přemýšlím, že změním hosting a přejdu k Blueboard (pozor, skrytá reklama, teda teď už viditelná). Skončila pauza a já šla na @davidgrudl, který měl dlouho očekávanou přednášku „Bude upřesněno“. Na tento excelentní název dokázal posbírat nejvíce hlasů v anketě o programu Barcampu. Byla to nakonec past – mluvil o statistice. Naštěstí ji okořenil sexem a Kunhutou, takže jsem se zase královsky nasmála. A až budete koukat na záznam, dejte si hlasitěji repráčky, uslyšíte jednu proslavenou celebritu - @janrezac. Čím proslavenou, to neprozradím.

Imag0745Imag0746

David dal chytře slide „děkuji za pozornost, potkáme se na twitteru" jako druhý v pořadí, protože na konci přednášky by mohl někdo odejít a tímpádem by přišel o potenciálního followera; na druhé fotce si všimněte názvů záložek...

Následovala pauza na oběd. Rychle jsme ve třech (opicích) zdrhli ke Třem opicím, kde na nás čekala další past – vepřový řízek pro všechny. Tam jsem osobně poznala neslyšící @laborantka a @prusatomas, který překládal z/do znakového jazyka. Velice mě zaujalo, co mi ti dva všechno řekli o znakování, jsou to skvělí lidé a těším se, až je zase potkám na nějaké akci. Ještě, než jsme odešli na další přednášku, ukázal nám @hassmanm svou e-ink čtečku, kterou si koupil mezi prvníma v ČR za neuvěřitelných 10k.

 

Před přednáškou @BoBMarvan „Navigace ≠ menu“ jsem na chodbě zahlédla @lukaschury… Bob to měl hodně zajímavé a přínosné, jeho mluvený projev se mi moc líbil a ručně kreslené slidy ještě více. A teď jsem dostala hlad. Jídla bylo všude tuny a tuny, vzala jsem si tedy 2 malinké chlebíčky. A zapila to perlivou vodou z vyhlášeného zdroje – Tesca.

Imag0747
Lukáš Bob Marvan přednáší, @jantichy pozorně sleduje a u toho čte twitter, taky pozorně

Následovala přednáška „Dolování informací z řeči“, která byla díky prezentujícícm kapku nudná, zato téma bylo dost fascinující. Jestli vás zajímají detaily, mrkněte na superlectures.com. Pak jsem šla na poslední přednášku „Nelžete svým zákazníkům v sociálních sítích“, v kapse kondom od Microsoftu… Pro mě to byla ta nejlepší nakonec. @zbiejczuk byl skvělý, ztotožnila jsem se s jeho negativním názorem na facebook. Pořád nemůžu přijít na to,, proč jsou zaměstnanci H1 raději v práci než doma na nemocenské.

Rxjvteutsq-gvalgnvryoq_lrg
kondom od MS a placky, které jsem na akci obdržela

A je to tady, oficiální zakončení a přesun do Bílého beránka, a poté do Baroka na afterparty. Opět jsem nevyhrála žádný RC vrtulník :( U Beránka se nás sešla dobrá banda, rezervaci zajistil @milancermak, velice šikovný pán. A tam jsem opět zahlédla Lukáše Churého… V 7 hodin nás @ntr23 naložil do svého auta a dovezl do Baroka. V šesti lidech je cesta autem kapku komplikovanější, @dakrup bouchali do hlavy ze stropu visící šmoulové s židovskými nosy. Ale místa jsme jinak měli dost, Chlebovo byl nakonec rád, že se na mě nemusel lepit :)

 

No a teď následovala nejlepší část Barcampu, kdo nedošel, nechť úporně lituje. Samé jídlo, samí fajní lidi. Dražba kalendáře, která se změnila na sbírku, a tímpádem nám kalendář zbyl. Co se s ním stalo, nevím, kdosi si ho tam chtěl rozdělovat po jednotlivých dnech. Za peníze se nakoupí polohovací v(l)aky pro postižené.

 

Jak jsem se opíjela pivem víc a víc, přibývalo zábavy. Přemluvili jsme Milana a @sputnikus, aby dojeli z toho Beránka sem. No, nechtělo se jim vůbec, muhehe. Sputnik měl připraveno estrádní vystoupení se židlí, ale nenašel se nikdo, kdo by ho opil, což byla bohužel hlavní podmínka pro představení. Bonznu to, jednu chvíli pil černé pivo a všem tvrdil, že je to kofola se šesti rumy! Blamážník jeden.

 

Zábava houstla, páry se vytrácely si zaskotačit (jo, všimli jsme si toho, hehe), vícečlenné skupiny v čele s největším prasetem českého internetu se vytrácely si zahulit (ty rudé oči nezakryjete, hehe). Jen tak mimo řeč jsem složila Daniele a @Ttaisha kompliment nejvyššího kalibru – že bych s nimi klidně šla do trojky. Potom se objevil @jakubcizek, kterého teda konečně pustil jeho domácí gauč. Jídlo náhle začalo rychleji ubývat… A když jsem u jídla, @jansedlak nám prozradil, že skoro vůbec nepapá. Až ho někdy potkáte, vnuťte mu kus jídla, aby se nám neztratil před očima.

 

Po půlnoci začali lidi odcházet, tak jsme se taky rozhodli odejít. Při oblékání bund se zpoza stolu náhle zjevil David Grudl. Napadlo mě se seznámit, tak jsem mu řekla: „Hele, můj nový follower.“ Vzpomněl si i na můj nick. Mám důvodné podezření, že mě den předtím začal followovat díky mé masturbační anketě na twitteru.

 

Ke Sputnikovi, u kterého jsem měla přespat, nás dovezl Martin, brácha od Lukáše Greně, čimž mu velice děkujeme. Jen chci ještě upozornit na jeden znepokojujícíc fakt – Martin nemá twitter! Doma mi Sputnik ukázal před spaním hlavolam, který jsem nedokázala rozluštit, což mě dost rozhodilo. Taková sviňárna.

Img_20111012_192615
proklatý hlavolam, asi ho chci a budu s ním každého trápit

Ráno jsem vstala a při oblíkání jsem zjistila, že ten nehorázný smrad vydávají mé den staré ponožky. Došlo mi, že jsem včera zapomněla na jednu dobře naplánovanou věc – zajít za Lukášem Churým se seznámit a poděkovat za lístek na Webexpo, který jsem vyhrála v soutěži s jeho programujte.com. No nic. Šla jsem na vlak, na náměstí s čur… těma dobře čitelnýma hodinama jsem potkala ty dva, se kterýma jsem do Krna přijela. Doma mě čekala ledová sprcha v podobě mé řvoucí matky. Akce to byla fantastická.

 

Žít Brno!

 

4 comments:

  1. Našel jsem se na první fotce :) asi začnu trošku hubnout :)

    ReplyDelete
  2. byl jsi photoshopován :) ne, to je krutá realita... ale jde to i nastřelit!

    ReplyDelete
  3. Ještě štěstí, že jsi se ozvala, se svým (anipivem)nepřekonatelným ostychem ze seznamování bych odešel z afterparty neseznámem s žádným z followings!

    ReplyDelete